Rodusta

 kuvissa Lotta ja Eka

Rotu ei kuulu PEVISAAN.

Holskuja on kolme eri karvamuunnosta: lyhyt-, karkea- ja pitkäkarvainen. Meillä on kokemusta lyhytkarvaisesta. Mitä olen nähnyt/kuullut/lukenut – muunnokset eroavat toisistaan selvästi ( omina ”rotuinaan”). Rotu on Suomessa vielä melko harvalukuinen, mutta kasvussa. Kotimaassaan Hollannissa lyhytkarvaista on käytetty työkoirana; esim. paimen- ja vahtikoirana. Sittemmin Keski-Euroopassa mm. poliisi-, suojelu- ja sotakoirina. Suomeen rotu on saapunut vasta 90-luvulla. Holskulla tulisi olla raidat, väritys brindle.

 

Onneksi koiria on alkanut näkymään  myös Pk-harrastajien joukossa! Muutama käyttövaliokin on jo saatu! Tokossa ja agilityssä enemmänkin. Vesipelastus-, raunio- ja kuulemma pari ihka alkuperäisenä paimenkoirana. Enenevässä määrin suojelupuolella. Vetohiihtoakin jotkut harrastavat.

Ulkoisesti pysynyt hyvin samankaltaisena kuin mitä vanhoista kirjoista löytyy kuvia. Koiran tulisi olla keskikokoinen, keskivoimakas ja lihaksikas. Rakenne voimakas ja tasapainoinen.

Rodussa on yksilöissä isoja eroja  luonteissa, käyttöominaisuuksissa että rakenteissa. Joten parin yksilön nähtyään ei kannata vielä tuomita tai ylistää koko kantaa 😉 Kuten ei muissakaan roduissa…

 

 

Meillä  jalostusyksilöt ja yhdistelmät mietitään kokonaisuutena (täydellistä koiraahan ei ole).  Samoja ”puutteita”/ei toivottuja ominaisuuksia ei kerrata molemmissa vanhemmissa. Pääpaino on terveydessä ja luonteessa/käyttöominaisuudet !

 

Lk holskua en suosittele ensimmäiseksi koiraksi. Tällä koiralla täytyy olla selvä paikka laumassa jo kokonsakin puolesta. Perustottelevaisuus on A ja O, vaikka ei olisikaan tarkoitus kilpailla. Koira tarvii liikettä ja aktiviteettia, eli EI sohvakoiraksi ja muutaman 10 min. hihnalenkeillä kävijäksi!

 

Meidän sydämet nämä kaverit on vieny, juu kyllä sitä välillä hammasta purraan…heh! Eläväisiä ja touhukkaita kavereita, aina valmiina lähtöön, mutta osaavat myös rauhottua ja ottaa lunkisti. Koira, joka ainakin vielä on ”oikea” koira! Toivotaan, että pysyykin LK HOLSKUNA, eikä jalostuksessa hävitettäisi LK työlinjaisille kuuluvaa luonnetta ja tervettä rakennetta! Kaksiviettisiä , vahvoja ja sosiaalisia koiria. Näihin pyrimme jalostuksellamme 🙂

 

Meillä on ollut useampi erirotuinen koira ennen näitä kaveruksia, mutta näissä pysytään niin kauan kuin jaksetaan vielä touhuta ja harrastaa…